Nederland staat bekend als het land dat de zee heeft veroverd, met onze mooie duinen, prachtige kust en vele polders hebben wij ons eigen land gemaakt. Het recentste en grootste bewijs hiervan is Flevoland, maar onze voorouders hebben ook veel terugveroverd van de zee, grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland stonden in 1300 nog gewoon onder water. Op de kaart hieronder is dat heel mooi te zien. Deze gebieden zijn dus haast “extra” Nederlands, gemaakt voor en door onszelf. Weet je wat ook gemaakt is door onszelf? Ons Luxe vakantiehuis in Zuid-Holland, een prachtig herenhuis voor 8 personen.

Kaart gemaakt door reddit gebruiker Theman77777
Kaart gemaakt door reddit gebruiker Theman77777

De link is misschien ietwat vergezocht, maar wel zeker aanwezig. Dit prachtige Luxe vakantiehuis in Zuid-Holland ligt aan de zee, pal in de haven van Oud-Beijerland, in een straat waar je zó enkele kleine duinen op loopt. Het is echt een heerlijke luxe huis perfect voor grote gezinnen van 8 of 6 personen. Het is recent gerenoveerd en van alle gemakken voorzien. Als particulier kun je hier perfect terecht. Het is een zeer ruim huis, met 4 slaapkamers, waarvan 1 met stapelbed en de andere 3 met heerlijke boxsprings van hotelkwaliteit. Het beschikt over een grote moderne keuken en een heerlijke privé achtertuin, met zithoek en meer.

De locatie is uniek, gelegen in de haven aan het water en in de buurt van diverse restaurants, supermarkten en winkels. Dit water stroom regelrecht naar de zee dus maakt dit mooie herenhuis tot een prachtig vakantiehuis aan zee in Zuid-Holland. Tevens is er gratis parkeren op de nabijgelegen parkeerplaatsen, perfect om de auto dichtbij te hebben om naar het strand te gaan. Een leuke locatie om bijvoorbeeld met de hond te bezoeken is de Maasvlakte, om met eigen ogen te zien hoe de Nederlandse duinen zijn gemaakt en meer land is en wordt gecreëerd. En om heerlijk uit te waaien en heerlijk te wandelen met de hond natuurlijk.

De gezellige haven van Oud-Beijerland. Dichtbij je vakantiehuis Zuid-Holland
De gezellige haven van Oud-Beijerland

Land terugwinning

De land terugwinning van het zuiden en de rest van het land is echt heel interessant, en is in verschillende fases gebeurd. Dit is prachtig te zien in de mooie video hier links onder, naast een overzicht van het eind resultaat.

Beide kaarten gemaakt door reddit gebruiker Theman77777.

Een mooi gezegde die je online en in het buitenland wel eens voorbij hoort komen is:

“God schiep de aarde, maar de Nederlanders schiepen Nederland.”

Buitenlandse uitspraak

Dit klopt natuurlijk maar tot een zekere hoogte, maar is wel indrukwekkend, want uit de data van deze kaarten is afgeleid dat Nederland momenteel voor wel 17% bestaat uit teruggewonnen land. Dit is destijds gebeurd om verschillende redenen, maar voornamelijk om meer land te creëren voor de landbouw. Hiervoor zijn vele polders gebruikt, een techniek gerevolutionaliseerd door de Nederlanders. Dit land en vooral de kust ervan moest dan vervolgens weer worden beschermd door verschillende dammen, dijken en duinen, waar de Nederlanders ook er goed in zijn geworden. Zo is ook de afsluitdijk gemaakt, de langste dijk van Nederland die het IJsselmeer en de zee splitst, een scheiding tussen zoet en zout water. Tevens verbind het ook Noord-Holland, waar we een prachtig 10 persoons vakantiehuis hebben staan en Friesland, waar we een heerlijk vakantiehuis met jacuzzi hebben staan.

Markerwaard

De originele plannen voor Markerwaard gemaakt in 1965. (Bron: Io Herodotus)

De afsluitdijk heeft de creatie van Flevoland mogelijk gemaakt. Maar wist je dat origineel Flevoland niet het enige gebied was bedoelt om land uit te maken? Het Markermeer, ten zuid oosten van het IJsselmeer, was origineel bestempeld als land om gepolderd te worden. De dijk die nodig is om het water buiten te houden is zelfs al aangelegd, de Houtribdijk, ook bekend als de Markerwaardijk of dijk Enkhuizen-Lelystad. Dit is uiteindelijk niet gebeurd, door een aantal omstandigheden.

De voornaamste omstandigheid hiervoor is dat de volgorde van het inpolderen anders is gegaan dan gepland. Origineel zou eerst een klein stuk van Flevoland gepolderd worden, en daarna het gebied aan de west kust van het IJsselmeer. Dit is niet zo gegaan omdat er rap meer landbouwgrond nodig was, dus eerst de oost kust is gepolderd. Tijdens dit proces zijn er meerdere bewegingen ontstaan om het marker meer te behouden, met motivaties als de havens van Enkhuizen en Hoorn aan groot open water te houden, maar ook milieu activisten. De milieu activisten kunnen zich verheugen, want er is in 2019 een prachtig natuurgebied aangelegd: Natuurgebied Trintelzand.

Dit heeft er samen voor gezorgd dat de Houtribdijk en de Afsluitdijk eigenlijk de verkeerde namen hebben nu, want het zijn eigenlijk beiden dammen. Een dijk houd water weg bij land, maar een dam scheidt water van ander water. Wil jij nou genieten van het harde werk van onze voorouders in luxe? Boek dan het heerlijke vakantiehuis aan zee in Zuid-Holland.