Een chalet huren: een top plan voor een vakantie, een weekendje weg of voor langere tijd! In Nederland betekent een chalet huren genieten van het comfort van thuis, maar ook genieten van het échte vakantiegevoel. Maar waar komt het woord vandaan? Wat is nou het verschil tussen een chalet, een bungalow en een stacaravan? En verhuurt Golden Stay ook chalets?

Geschiedenis Chalets

Het woord Chalet vind zijn oorsprong in het Alpengebied, waar het woord Chahtelèt, het woord waar chalet op gebaseerd is, in het Arpitaans een herdershut betekende. Dit woord is vermoedelijk gebaseerd op het Latijnse woord Casa, dat “huis” betekent, of het Latijnse woord casalis, wat “behorende bij een huis” betekent.

Deze Arpetaren bouwde deze houten huizen zelf: vrijstaande hutten, bestaande uit zwaar hout ter isolatie en met vaak een overhangende dakrand, bedoeld voor herders om onderdak te hebben hoog in de bergen. Later werden deze huisjes ook voor gezinnen gebruikt, maar alleen in de zomer omdat het anders te koud was. Herders namen dan hun hele gezin mee, inclusief vrouw, kinderen en vooral ook de dieren om daar het melk van te gebruiken om kaas en boter van te maken.

Een prachtig voorbeeld van een chalet in de imposante Zwitserse bergen.
Een prachtig voorbeeld van een chalet in de imposante Zwitserse bergen.

Het woord Chahtelèt is naar loop van tijd in het gebied wat nu Zwitserland is omgevormd naar het woord chalet. Heel interessant is dat we weten hoe dit woord in de Franse taal is gekomen, (waarna het in de Nederlandse taal is gekomen als leenwoord in de 19de eeuw), namelijk in een liefdesbrief! De Geneefse filosoof Jean-Jacques Rousseau gebruikte het Zwitserse dialectwoord in zijn liefdesbriefroman Julie, ou La nouvelle Héloïse (1761), origineel gepubliceerd in Amsterdam als Lettres de deux amans habitans d’une petite ville au pied des Alpes. De Nederlandse vertalingen hiervan zijn respectievelijk Julie, de nieuwe heldin Héloïse en Brieven van twee geliefden die in een klein stadje aan de voet van de Alpen wonen. In een voetnoot licht hij de betekenis toe: “een soort houten huizen waar kazen en diverse zuivelproducten worden gemaakt, in de bergen”

Verschil tussen chalet, bungalow en stacaravan

Hedendaags wordt het woord chalet niet meer alleen gebruikt om een hutje in de bergen aan te duiden waar kaas en melk wordt gemaakt, maar om prachtige en vaak aan de iets kleinere kant vakantiehuisjes aan te duiden. Nederland bevat vele vakantieparken waar chalets voorkomen, van prachtige plaatsen zoals Zeeland, de Veluwe of Brabant, maar ook op ideale locaties zoals bijvoorbeeld in Noord-Holland. Hét vakantiepark van Noord-Holland, recreatiepark West-Friesland in Opmeer bevat meerdere chalets, maar ook bungalows en stacaravans.

Het verschil tussen bungalows en chalets is dat een bungalow een huisje is dat meestal maar één verdieping heeft, terwijl een chalet meerdere verdiepingen kan hebben. Verder is een chalet vaak van hout gemaakt, terwijl een bungalow van elk bouwmateriaal vervaardigt kan zijn. Verder is de oorsprong anders, zoals eerder genoemd komen chalets uit het alpengebied en komen bungalows origineel uit India.

Het verschil tussen stacaravans en chalets zit hem vooral in de productiemethode. Stacaravans worden in grote aantallen tegelijk geproduceerd en er zijn vrijwel geen veranderingen aan mogelijk. Deze massa productie gebeurt vaak in Engeland en Frankrijk. Chalets daarentegen woorden vaak in Nederland, oftewel op locatie geproduceerd. Bijna elke chalet is uniek, en er bestaat dus ook een groot verschil in maten en uitvoeringen, want een opdrachtgever moet een chalet dus op maat maken. Een chalet bevat dus meer vakmanschap, en dit zie je terug in de mooie afwerking, zware materialen en goede isolatie. Een stacaravan is dus het goedkopere alternatief van een chalet.

Golden Stay Chalets

Recent heeft Golden Stay 4 prachtige huizen op het recreatiepark West-Friesland bemachtigt: 1 prachtige chalet, 2 heerlijke bungalows en 1 super gave wellness-bungalow. In deze blog leggen we een spotlight op de chalet: Vakantie Chalet Westenwind.

Westenwind is een gezellig houten chalet perfect voor 4 personen. De Chalet is omringd door groen gras en prachtige bomen met een grote zonnige tuin waar u volop privacy heeft. Westenwind beschikt over alles wat u nodig kunt hebben in een chalet. Een prachtige woonkamer met openslaande deuren naar het terras en de tuin, 2 slaapkamers met gloednieuwe bedden die smaakvol zijn opgemaakt, een keuken en een badkamer. De woonkamer bevat een heerlijke zithoek, een TV, een eettafel met 4 stoelen en toegang tot de open keuken waar zich een vaatwasser, een koelkast, een combi oven/magnetron, een gasfornuis en een complete keukeninrichting bevinden. U kunt via Golden Stay dit chalet huren.

De feestelijke heropening van het zwembad, dichtbij het chalet! Chalet huren? Dat doet u bij Golden Stay!
De feestelijke heropening van het zwembad, dichtbij het chalet!

Het park zelf heeft ook veel te bieden. Onder andere kunt u genieten van een heerlijk openlucht zwembad dat zaterdag 4 Juni feestelijk is heropend, een restaurant dat direct naast het park ligt en een midgetgolf baan om een leuke middag te beleven met goede vrienden of het gezin. Verder zijn er ook op het park aanwezig een speeltuin, een tennisbaan, tafeltennistafels, een voetbalveld, een basketbal veld en jeu de Boels banen, allemaal gratis te gebruiken voor gasten van het park. Uiteraard is er ook een parkeerplaats voor uw auto, en gratis draadloos internet bij de chalet.

Wilt u een prachtig chalet huren? Kom langs op deze heerlijke plek voor een onbezorgde vakantie, een heerlijk weekendje weg of voor langere tijd. Huur deze chalet snel via onderstaande knop!